default logo

Andròmeda

Dissabte, 18 de gener de 2020

Sempre hem pensat que el cos més gran que podem veure al cel, després del sol, evidentment, és la lluna. Realment això és estrictament cert, però amb bona voluntat podríem fer entrar el clau per la cabota i afirmar que hi ha un element del nostre cel nocturn força més gran que la lluna. Parlem d’Andròmeda. Estrictament, com dèiem, no és un cos, és una galàxia. Però vista des dels 2.5 anys llum on està situada, podem considerar-la un element característic del cel dels nostres vespres d’hivern.

Per quin motiu no la fotografiem tant sovint com ho fem amb la lluna? Perquè és força més complicat. Al cap i a la fi, la lluna és un cos rocallós il·luminat pel sol i els exposímetres de les nostres càmeres ens permeten calcular bé l’exposició i fotografiar-lo com si fos de dia amb un teleobjectiu. La llum que ens arriba d’Andròmeda, en canvi, és molt feble i haurem d’utilitzar les tècniques de fotografia nocturna amb objectius més llargs.

Com ho farem perquè a les fotografies no ens quedin mogudes les estrelles? Us explicarem un truc que amb una mica d’habilitats manuals tots podeu fer a casa amb una inversió molt petita.

Encara no hem pogut fotografiar Andròmeda amb aquest invent

Estem esperant que estigui més visible a les millors hores de la nit.

Estigueu atent perquè tan aviat com les tinguem, pujarem les fotos!