Arbres monumentals i calçotada

23 de març

Els arbres vells i grans sempre ens sedueixen. Saber que hi ha pins vius, a Califòrnia, que ja hi eren abans de l’arribada dels primers humans ens corprèn. A Catalunya no tenim arbres tan antics. Els més vells són oliveres mil·lenàries entre les que destaca Lo Parot una olivera d’una varietat desconeguda que, segons diu la tradició, té més de 2000 anys. Si fos cert, aquest arbre hauria conviscut amb els ibers i amb els romans.

Però des del punt de vista fotogràfic, més que la seva edat, dels arbres ens n’interessa el seu vessant estètic. Per a aquesta vivència n’hem escollit dos que ens semblen especialment interessants: el Roure d’Ancosa i el Pi del Xaconet. I, com que és temps de calçotada, us proposem dinar amb aquest àpat tan típic d’aquesta zona.

[button color=”#ffffff” background=”#ff9900″ size=”medium” src=”http://imaginem.cat/web/arbres-monumentals-i-calcotada/#inscriure”]M’hi vull inscriure o la vull regalar[/button]

 

Què farem i on anirem?

Anirem a l’Anoia i a la Conca de Barberà a buscar dos dels arbres catalogats com a monumentals per la generalitat de Catalunya: el Roure d’Ancosa, situat a pla Plana d’Ancosa, prop de Torrebusqueta, i el Pi del Xaconet, situat a l’Era del Xaconet, prop de Barberà de la Conca. El Roure d’Ancosa és un arbre magnífic, ben desenvolupat i amb una estètica indiscutible. La volta de canó (la circunferència del tronc a 1.3 m d’alçada) és de gairebé 4.5 m. Té un port molt bonic, format per grans branques horitzontals. L’alçada total de l’arbre és de 16 m i l’amplada de la capçada, en fa 24.

El Pi del Xaconet ha patit una mica més. L’any 1944 una forta ventada en va arrencar una de les besses i es va endur una bona part de l’arbre. Havia de ser un pi extraordinari, perquè fins i tot sense aquesta part és un arbre magnífic. I és precisament l’efecte d’aquesta bessa que li falta el que l’ha convertit en un arbre molt original. Segons com, sembla malgirbat, però buscant-li l’angle adequat és un arbre sorprenent. El Pi del Xaconet és d’unes mides similars al Roure d’Ancosa. La volta de canó és de més de 4 m, l’alçada arriba als 17 m i l’amplada de la capçadagairebé arriba als 18 m.

Fotografiar arbres tan grans no és fàcil. En aquesta sortida explorarem els condicionants estètics d’aquest tipus de fotografia, abordarem les dificultats pràctiques que comporta i parlarem de les tècniques més adequades per aconseguir fotografies que reflecteixin la magnificiència d’aquestes éssers vius.

Objectius

L’objectiu principal d’aquesta sortida és vèncer totes les dificultats pràctiques que normalment van associades a la fotografia d’arbres monumentals:

 • Escollir el millor perfil de l’arbre
 • Escollir el millor punt de vista
 • Escollir l’òptica adequada
 • Calcular l’exposició adequada
 • Altres tècniques que ens ajudin a reflectir la bellesa dels arbres monumentals

Per acabar anirem a Barberà de la Conca a fer una bona calçotada

Data límit d’inscripció: 9 de febrer de 2019

Informació i reserves: Les places es cobriran per ordre d’inscripció. Si tens qualsevol dubte sobre aquesta activitat, contacta amb nosaltres al telèfon 609 77 62 42.

Activitat dirigida per Jordi Bru i Francesc Muntada.

Informació pràctica

 • Dificultat: baixa. Farem les fotografies a escassos metres dels vehicles.
 • Material fotogràfic idoni: càmera, objectius i trípode.
 • Material personal: Al febrer encara som a l’hivern. Caldrà anar ben abrigat de matinada, però si fa un bon sol haurem d’anar preparats per passar una mica de calor al punt de migdia.
 • Menjar: aquesta vivència és de dia complet. Haurem de portar esmorzar de pícnic i per dinar farem una bona calçotada. Publicarem detalls del preu i del lloc on la farem quan ho tinguem tancat.
 • Què inclou: assessorament fotogràfic.
 • Preus:
  • Participants a la vivència: 50 €
  • Acompanyants: gratuït
  • Calçotada: No inclosa en el preu. Es liquidarà directament al restaurant, qui hi participi.
 • Desplaçaments: en vehicles particulars. A ambdós arbres cal accedir-hi per pistes de terra en bon estat però no sempre aptes per a vehicles baixos. Mirarem de combinar l’accés amb els més apropiats.

Consulteu les nostres condicions en cas de cancel·lació de l’activitat

Inscriu-m’hi

Dades personals

 

En cas que sigui un regal

 

Protecció i tractament de les dades personals

 

Verification

Pagament  vivència

Si us plau, assegureu-vos que abans de pagar la reserva de la vivència heu formalitzat la inscripció. Per fer-la efectiva, si us plau, feu una transferència de l’import corresponent al següent número de compte:

En cas que hàgiu fet més d’una inscripció, podeu ajuntar tots els pagaments en una sola transferència.