El sol de migdia a la Foradada de Cantonigròs

29 de gener de 2017

En un indret amagat del Collsacabra, just sota Cantonigròs, la natura hi ha dibuixat una de les seves meravelles: la Foradada de Cantonigròs. El pinzell d’aquest dibuix ha estat la riera de les Gorgues, que neix just a Cantonigròs, i que ha anat gastant les marges, gresos i calcàries de l’eocè fins a llaurar un engorjat de 80 a 100m de profunditat que fa voltes i més voltes fins a desembocar al Ter, just davant de Sant Pere de Casserres, a la cua del pantà de Sau.

La Foradada és una combinació de tres elements que sempre fan atractiu un paisatge: el salt d’aigua que salva un graó rocós d’uns 40m d’altitud, la gorga d’aigües transparents que aquest salt ha provocat, i la roca Foradada: una finestra oberta al sud, que travessa un esperó de roca i que els migdies d’hivern, si el dia és clar, deixa passar els raigs de la llum del sol i il·lumina l’aigua de la gorga.

[button color=”#ffffff” background=”#ff9900″ size=”medium” src=”http://www.imaginem.cat/el-sol-de-migdia-a-la-foradada-de-cantonigros#inscriure”]inscriu-m’hi[/button] [button color=”#ffffff” background=”#ff9900″ size=”medium” src=”http://www.imaginem.cat/el-sol-de-migdia-a-la-foradada-de-cantonigros#regalar”]la vull regalar[/button]

Objectius:

Fotografiar la Foradada de Cantonigrós en un moment especial: quan la llum del sol travessa la roca foradada i es projecta damunt de la gorga. Això només és possible durant els mesos d’hivern, quan el sol va prou baix com per entrar per aquesta magnífica finestra natural. Si tenim sort que, a més de fer un dia clar, hi hagi una mica de boirina a l’ambient, podrem fotografiar el raig del sol dibuixats en la humitat de l’aire.

Què farem i on anirem?

Anirem a Cantonigròs i seguint un camí ben fressat perdrem els 150m de desnivell que ens portaran a la Foradada. És un camí fàcil, però en temps de pluja pot ser relliscós. Tanmateix, és un camí segur ja que els passos més exposats estan protegits amb baranes de fusta.

Un cop a la Foradada dependrem de l’estat de l’atmosfera per aconseguir el nostre objectiu. Perquè puguem aconseguir-lo cal la confluència de dos fenòmens meteorològics: la pluja i el sol. Ens cal que hi hagi hagut prou pluges dies enrere per tal que la riera porti aigua suficient com per fer un bon salt d’aigua. Però per poder fotografiar la gorga il·luminada per la llum del sol ens cal que el dia que hi anirem faci un dia net i clar. I, per acabar-ho de fer més difícil, seria molt interessant que hi hagués prou humitat a l’ambient com perquè els raigs de sol quedin ben dibuixats a l’aire.

Un cop passat el migdia, el moment en el que el sol és més alt i el millor per fotografiar la gorga il·luminada, tornarem a Cantonigròs on dinarem i, amb la panxa satisfeta, projectarem i comentarem algunes de les fotografies que haurem fet. Si cal, també donarem alguns consells de revelatge.

Què veurem?

La Foradada de Cantonigròs en el moment més espectacular de l’any: quan el sol la travessa. I els magnífics paisatges del Collsacabra

 

Informació pràctica

 • Dificultat: baixa. No cal estar en bona forma física. Hem de fer una caminada curta, a l’abast de tothom. A la tornada fa pujada, però ens ho prendrem amb calma.
  Horari: sortida de tot el dia. Ens trobarem a Cantonigros al matí i tornarem a la tarda.
 • Material necessari:
  • Material fotogràfic idoni: càmera, objectius i trípode. Seran útils sobretot els granangulars, tot i que podem utilitzar els teleobjectius per a fer detalls.
  • Material personal: roba d’abric, guants i calçat còmode i càlid.
  • Menjar: Esmorzarem al camp i dinarem en un restaurant. Porteu, doncs, l’esmorzar, aigua i qualsevol altra cosa que pugueu necessitar per passar el matí..
 • Preu: 49€ (reserva de 9€)
 • Què inclou: guiatge i assessorament fotogràfic. No inclou el dinar ni els desplaçaments a Cantonigròs.
 • Nombre de places: 10 participants per instructor.
 • Data límit d’inscripció: 25 de gener de 2017
 • Informació i reserves: les places es cobriran per ordre d’inscripció un cop abonat l’import de la reserva. Si tens qualsevol dubte sobre aquesta activitat, contacta amb nosaltres al telèfon 609 77 62 42
 • Activitat dirigida per Adriana Olsina i Francesc Muntada

Consulta les nostres condicions en cas de cancel·lació de l’activitat.

Inscriu-t’hi!

[vfb id=102]

Regala aquesta vivència

[vfb id=103]