Misteri #3

Què és això que veiem en aquesta imatge?

Doncs avui hi ha un parell de comentaris encetats: és el llum d’un robot aspirador en una espai tancat. Enhorabona per als perfils d’Instagram @fiti14 i @pepventuraoller!

Com l’hem fet?

Doncs amb la mateixa tècnica que una circumpolar.

Per començar vam haver de trobar la manera de mantenir la càmera quieta i en un punt de vista elevat. Per això vam fer servir un peu de micro amb un contrapès situat al centre d’una de les parets curtes de l’habitació. Per evitar que el robot aspirador hi anés donant cops, vam fer una barrera amb diversos objectes just al davant. Però un d’aquests objectes no era prou pesant i el robot el va poder apartar, per això una de les parets no és regular!

Vam equipar la càmera amb un objectiu granangular i vam fer algunes proves amb l’exposició. El repte era que el fons quedés negre i que el llum verd del robot no es cremés. Vam provar-ho a ISO 1250 i f4 i va sortir bé a la 1a… Molta sort i una miqueta d’intuïció! El temps d’exposició, per al color de la traça no és important, perquè precisament el robot no s’està quiet! Sí que ho és, però, pel color del fons.

Ens interessava un temps d’obturació llarg, per tal que les traces del robot fossin el més llargues possible. Ho vam provar amb 30″, que és el màxim que ens ofereix la càmera sense accessoris i també va funcionar: el terra no queda il·luminat i es veu negre.

Un cop assegurada l’exposició i haver enfocat al centre de l’habitació, ja estàvem a punt per fer la fotografia. Vam activar l’intervalòmetre de la càmera de tal manera que fes una fotografia cada 31″ i vam programar 150 fotos. Vam tancar tots els llums, vam tapar la finestra de l’habitació perquè no entrés llum del carrer i vam posar en marxa l’intervalòmetre.

L’endemà al matí, ca càmera havia fet les 150 fotografies, però només en vam aprofitar 49, perquè arribat a aquest punt, el robot va decidir que ja teníem l’habitació prou neta i els va aturar.

Què havia passat? Havíem fet 49 fotografies. A cadascuna hi havia el recorregut que havia fet el robot aspirador durant 30 segons. Ara, el que calia, era processar-les de manera que totes aquestes fraccions de la traça se sumessin!

Processat

Decarregar les imatges al Lightroom. En aquest cas no es va haver d’aplicar cap revelat especial. Des de Lightroom vam obrir les 49 fotografies en capes amb PhotoShop i un cop obertes totes vam seleccionar totes les capes i vam escollir el mode de fusió «color més clar» ja tenim totes les traces a la vista!

Per acabar, vam deformar la imatge, perquè l’habitació havia quedat amb forma trapezoidal (perquè la càmera no estava exactament al centre de l’habitació). Un cop deformada la imatge per recuperar la forma rectangular, vam acoblar la imatge, vam retallar els espais que en deformar la imatge havien quedat buits i ja tenim la fotografia acabada!