Repte 52

Els reptes són estimulants. Sovint, la vida ens n’imposa i no sempre és agradable afrontar-los. Però també tenim la possibilitat de crear-nos els nostres propis reptes i, d’aquesta manera, vuire’n la part més creativa i, també, la més interessant.

Com a fotògraf, he dedicat la meva vida a documentar el patrimoni natural i aquelles manifestacions del patrimoni cultural que podem trobar a la natura. Han estat 30 anys intensos de descoberta del país i del món i el meu agraïment per a aquesta feina és infinit.

Ara, però, sento la necessitat de fer coses diferents. De crear per crear. Vull sortir de l’encotillament del reportatge i tastar la llibertat de la imatge com a finalitat. La llibertat d’expressar amb cada fotografia allò que la Natura m’inspira. Sense guió. I la manera que se m’ha acudit per fer-ho és posant-me reptes personals: l’obligació d’haver d’obtenir una imatge que em satisfaci, sobre una temàtica concreta, dins d’un període determinat de temps.

Com que estic content amb la idea, i com que no puc ni vull deixar de banda el vessant pedagògic que també m’ha acompanyat durant aquests 30 anys, he pensat sistematitzar els reptes i compartir-los amb vosaltres, per si algú ho troba interessant i hi vol participar. És per això que ara us presentem el programa #repte 52.

Francesc Muntada Sagrado

Pins en badlands al Berguedà. Aquesta és una imatge complicada. Primer, a l’hora blava, vaig fer les fotografies del paisatge amb un apilat d’enfocament, per tenir el màxim de detalls tant al primer terme com al fons. Quan va ser de nit vaig fer 50 fotografies enfocant a les estrelles, 25 fotografies amb la tapa posada i 25 més al mínim temps d’obturació de la meva càmera. Totes aquestes fotografies serveixen per reduir el soroll típic de les fotografies nocturnes i, també, per acumular més llum de les estrelles que, com sabeu, és molt feble. Les imatges de la nit han estat processades amb Sequator, les de l’hora blava amb Lightroom i Photoshop i s’han fos també amb Photoshop.

En què consisteix #repte 52?

Consisteix en obtenir una fotografia d’una temàtica concreta dins d’un període definit. Les temàtiques les trobareu al llista del final d’aquesta pàgina. El període hem decidit que sigui setmanal. Per això són 52 reptes, per les setmanes que té l’any.

Es tracta, doncs, d’aconseguir una imatge que satisfaci el seu autor, de la temàtica corresponent i dins la setmana corresponent. No val fer servir fotos d’aquesta mateixa temàtica aconseguides fora de la setmana, perquè si no deixaria de ser un repte.

Al #repte 52 hi podeu participar sols o anar a fer fotos amb la vostra colla. Podeu participar-hi les 52 setmanes o només les que us vagi bé. Les fotografies les podeu fer al costat de casa o a l’altra punta del món. Les úniques limitacions són el tema i el període en què s’han obtingut aquestes fotografies.

Aquest repte es basa en la confiança. Ningú comprovarà si la fotografia que presenteu és feta dins la setmana corresponent. Mai ningú ens ha donat motius de desconfiança i, per tant, la nostra la teniu tota.

Sortida de sol al Berguedà Panoràmica de 8 fotografies fetes amb teleobjectiu de 200 mm i càmera full frame. Temps d’obturació 1/200 f 8.0. La intenció era no cremar el cel al voltant del sol. En les imatges originals el primer terme sembla completament negre, però utilitzant la tècnica de la invariabilitat ISO he pogut apujar les ombres el suficient com per separar el bosc de primer terme de la carena que hi ha davant les boires.

Una galeria i un sorteig

També voldríem anar una mica més enllà. Voldríem crear una galeria amb totes les fotografies que vulgueu compartir amb nosaltres. I, per tal de fer l’estímul una mica més interessant, al final d’any farem un sorteig amb totes les fotografies rebudes i els autors rebran alguns regals que descobrirem just abans del sorteig.

No és un concurs de fotografia. Tothom qui presenti imatges i sigui afortunat rebrà un dels regals. El que pretenem amb aquest repte és compartir moments fotogràfics, aprendre els uns dels altres i gaudir d’aquest art i aquestes tècniques que tantes satisfaccions ens han aportat (i alguna emprenyada també… per què no dir-ho?)

Sortida de sol en un bosc del Berguedà. El que m’interessava més d’aquesta fotografia són les ombres que es creen quan el sol és baix i que transmeten sensació de profunditat a la imatge. Per aconseguir aquesta forma d’estrella en el sol vaig esperar que es filtrés a través de les fulles dels pins i vaig tancar el diafragma a f16. En la foto original els pins són molt més foscos i el sol més clar. En el revelatge, però, s’han pogut recuperar les textures tant a les ombres com en les llums.

Com hi podeu participar?

Per no posar en risc els vostres ordinadors, no donarem ni enllaços ni contrasenyes a través del web.

Farem servir una de les funcionalitats del nostre NAS per muntar una galeria i us donarem accés per tal que pugueu penjar les vostres fotos. Al nostre grup de Whatsapp, dins de l’estat del grup hi trobareu els enllaços i les contrasenyes per poder pujar les vostres fotos i per veure la galeria.

El sistema serà el següent:

Per pujar fotos a la galeria

Entreu a l’enllaç que trobareu a l’estat del grup Vens a fer fotos?

Us apareixerà aquesta pantalla:

Entreu la contrasenya que també trobareu a l’estat del grup i us apareixerà aquesta pantalla

Cliqueu sobre la carpeta Repte52 i us apareixerà una pantalla com aquesta:

Evidentment, a mesura que vagi avançant el Repte hi haurà més fotografies.

Feu clic al botó «Cargar» i s’obrirà una pantalla de confirmació.

Cliqueu a «Seleccionar archivo» i s’obrirà el Navegador o el Finder del vostre ordinador. Aneu a la carpeta on tingueu les fotografies i seleccioneu la que vulgueu:

Feu click al botó adequat per carregar la imatge i al cap d’uns segons ja tindreu la imatge carregada!

Ja podeu tancar aquesta finestra del navegador d’Internet.

Per veure l’àlbum

Aneu a l’enllaç que també trobareu a l’estat del grup Vens a fer fotos? Es carregarà l’app QuMagie i us demanarà la contrasenya de l’àlbum. La teniu, també, a l’estat del grup.

Un cop entrada la contrasenya ja sou dins de l’àlbum! Aquí hi podreu veure totes les fotografies que s’han penjat!

Per escriure una descripció de la vostra fotografia

Es fa abans de l’exportació de LR. Al mòdul biblioteca –> metadades “Descripción rápida” –> “Pie de ilustración” –> Allí podeu posar el vostre nom i la descripció de la fotografia. Després exporteu en jpg i deixeu marcat “Incluir todos los metadatos”. No exporteu en PNG perquè aquest format no porta metadades. Les metadades són útils per saber com s’ha fet la foto, a més de poder posar la descripció.

Si voleu veure la descripció d’una imatge, només heu de fer doble click sobre la miniatura. La imatge s’obrirà a mida més gran i a la dreta podreu llegir aquesta descripció.

Som conscients que d’entrada el sistema pot semblar una mica complex, però seguint les indicacions dels experts en seguretat, aquest és el sistema obert més segur, no solament per a Imaginem sinó per als vostres propis ordinadors.

Gràcies a tothom per la vostra comprensió.

Blaveta reposant sobre una herba viborera (Echium vulgare?) Les papallones són animals de sang freda que passen les hores més fredes del dia esperant el retorn de la llum del sol que les escalfi per poder tornar a recuperar la mobilitat i fer vida normal. Aquesta la vaig trobar de bon matí, quan el sol ja il·luminava el fons, però encara no havia arribat a la flor on havia decidit passar la nit. La fotografia és feta amb un objectiu de 400 mm a ISO 100 1/250 f5.6. La idea era desenfocar completament el fons, mantenir el focus en la blaveta i destacar el pèls de l’herba viborera.

Unes quantes (poques) normes

 • Només s’admet una fotografia per setmana. Quan tingueu aquella imatge que us faci el pes, pugeu-la. Si més endavant, dins de la setmana del repte, la voleu canviar, hauríeu d’eliminar la que havíeu pujat abans.
 • Les fotografies haurien de fer 1920 px pel costat més llarg. Estaria bé que en el camp Descripció de la imatge féssiu un petit comentari explicant-nos què heu fotografiat, quines tècniques heu fet servir, etc. D’aquesta manera tots aprenem de tots. Com a exemple podeu fixar-vos en els peus de fotografia d’aquesta pàgina.
 • És el vostre criteri qui decidirà si les fotografies encaixen amb la temàtica de la setmana. Ningú moderarà ni censurarà les fotografies penjades. Però si detectem que algú puja més d’una foto per setmana l’advertirem.
 • Aquest repte compta amb la bona voluntat de tothom. No hi tenim res a perdre i, en canvi, pensem que les nostres habilitats fotogràfiques hi podrien guanyar molt. Això significa que teniu la nostra total confiança i que sabem que fareu un ús correcte del compte de google i de les galeries que contindrà.
Cogulló d’Estela Un vespre vam anar a fer un volt pels Rasos de Peguera. Volíem veure el sol ponent-se entre la serra de Busa i el puig Sobirà. Però va ser una posta poc interessant. Tanmateix, se’ns va acudir mirar cap a l’altra banda, cap a llevant, i vam veure el que ens estàvem perdent. Des del punt de vista fotogràfic, aquesta imatge no té res d’especial. Una exposició correcta, un enfocament correcte i una composició correcta. La resta ja li posa el paisatge i aquests diferents colors dels núvols. Molt sovint, el més interessant de les sortides i les postes de sol no és el sol en sí, sinó allò que el sol il·lumina en sortir o en pondre’s. Els núvols i el cim del Cogulló d’Estela, en aquest cas.

Les 52 propostes

Aquí teniu el llistat de les 52 propostes. Cada setmana, abans de l’inici del repte setmanal publicarem aquí mateix una descripció una mica més desenvolupada del que volem dir amb aquests titulars. Alguns, com «Sortida de sol» o «L’interior d’un bosc» són prou evidents. D’altres podrien ser mes confusos i per aquest motiu anirem explicant amb més detall el tipus de fotografia que esperem rebre.

 • Setmana del 1r al 7 de gener: sortida de Sol
  La sortida i la posta de Sol són moments màgics per als fotògrafs del paisatge. Ara volem fotos de la sortida, no de la posta.
  Però una sortida de Sol no consisteic només a veure el Sol alçant-se per damunt de l’horitzó. Sovint, el més espectacular és veure el paisatge il·luminat per la càlida llum de l’albada.
  Per participar en aquest repte hauríem de fer fotografies en les quals es vegi reflectida aquesta llum de l’albada. Tant hi fa si la veiem en el propi Sol, en els colors que agafa el cel o en el paisatge il·luminat per aquesta llum tan especial.

 • Setmana del 8 al 14 de gener: regla dels 2/3
  Com bé sabeu, la regla dels 2/3 és una de les regles bàsiques de la composició en fotografia que consisteix a dividir un espai en terços i situar els punts interessants, els centres d’atenció, de les fotografies en una de les línies d’aquesta divisió o, millor encara, en un dels punts en els que es creuen aquestes línies. Tanmateix, podem anar més enllà i saltar-nos aquesta regla. Però no ens la podem saltar perquè sí, ha d’haver-hi una raó i aquesta raó ha de ser ben visible a la fotografia.
  En aquest repte, proposem dues possibilitats: o bé fer fotografies que encaixin amb la regla dels 2/3 o bé fer fotografies que se la saltin. Si opteu per a aquesta 2a opció, hauríeu d’explicar en la descripció de la imatge el per què us l’heu saltat i quin era l’objectiu que perseguíeu en saltar-vos-la.

 • Setmana del 15 al 21 de gener: composició amb un primer terme potent
  No totes les fotografies són iguals. Hi ha fotografies que es concentren en un element i ens n’ensenyen tots els detalls. D’altres no donen cap importància als elements que la formen, sinó en les emocions que desperten. També hi ha fotografies que volen descriure un espai, o despertar sentiments envers un espai determinat. En aquestes fotografies, en general, hi podem destacar tres subespais diferents i que poden rebre un tractament diferent pel que fa a la seva expressivitat: el primer terme, l’espai intermedi i el fons.

  En aquest tercer repte us demanem que creeu imatges en les que tota la força de la imatge estigui centrada en el primer terme. I que l’espai intermedi i el fons només serveixin per acompanyar aquest primer terme, per posar-lo en situació, perquè puguem interpretar correctament el conjunt.
 • Setmana del 22 al 28 de gener: composició en que s’ompli tot el fotograma
  La composició és la part més personal de la fotografia. Certament, es poden fer servir altres paràmetres per donar personalitat a les nostres fotografies, com l’exposició o la nitidesa, però és en kla composició on tenim un camp més obert per expressar-nos amb tota llibertat.
  És amb aquest desig que us proposem una composició en la qual el cen tre d’interès ocupi la totalitat del fotograma. Amb això no volem dir que a la imatge només hi hagi de sortir el centre d’interès. la imatge pot tenir fons i poden haver-hi altres elements més enllà del centre d’interès. El que demanem és que el protagonista de la imatge estigui repàrtit per tot el fotograma.
 • Setmana del 29 de gener al 4 de febrer: composició amb línies que dirigeixin la mirada
  Encara que sembli mentida, les fotografies es llegeixen. Especialment aquelles fotografies formades per diversos elements gràfics que es combinen per formar un tot. Però el sentit de lectura de les imatges no sempre és el que el fotògraf voldria. O, també, hi ha possibilitats que l’espectador de les nostres fotografies es fixi en algun element que per a nosaltres és secundari, amb la qual cosa faria una interpretació de la nostra imatge diferent de la nostra intenció.
  Com a fotògrafs tenim a l’abast diferents tècniques per tal de deixar clar quin és el missatge que volem donar i com volem que es «llegeixi» la nostra fotografia. Podem fer servir l’exposició, per exemple, de manera que l’element principal estigui exposat de manera completament diferent de la resta de la imatge. O podem fer servir la profunditat de camp.
  Una altra tècnica és compondre la imatge de manera que hi hagi elements gràfics que ens dirigeixin la mirada i ens ajudin a fer-ne una lectura adequada, que desemboqui en la recreació visual d’allò que més volem destacar. I els elements gràfics que fem servir per marcar un camí són les línies.
  El repte d’aquesta setmana consisteix a crear imatges en les quals les línies, qualssevol tipus de línies, dirigeixin la mirada cap a allò que volem destacar de la situació que hàgim fotografiat. De manera que qui vegi les nostres fotografies entengui perfectament quina era la nostra intenció.
 • Setmana del 5 a l’11 de febrer: composició que transmeti la sensació de tridimensionalitat de l’espai
  Vivim en un món de tres dimensions. Encara que nosaltres no tenim la facultat de volar, sí que podem anar amunt i avall, a més de d’ananr endavant i enrere i a la dreta o a l’esquerra. Podem mirar amunt, cap ales muntanyes o avall, cap a les profunditats d’un engorjat.

  Però la fotografia la veiem pràcticament sempre en dues dimensions. Al monitor del nostre ordinador, en una projecció, a la pantalla del nostre mòbil o impresa en un paper. Aquesta situació ens planteja, doncs, un repte. Com ho fem per captar i reproduir la tridimensionalitat del nostre espai si sabem que la imatge la presentarem en un espai bidim
  ensional?

  Hi ha diverses tècniques, totes molt intuïtives, que ens ajuden. N’anomenarem unes quantes:
  • La perpectiva aèria: s’utilitza sovint en fotografia del paisatge i consisteix en utilitzar la pèrdua de visibilitat que comporta l’atmosfera. Els elements més llunyans els veiem menys definits perquè el gruix de l’aire que ens en separa ens ho impedeix.
  • Línies convergents: tots sabem que hi ha línies que en realitat són paral·leles. Les vies d’un tren, les vores d’un camí o ud’una carretera o d’un canal, els solcs d’un llaurat, els marges d’un tronc. Quan representem auestes situacions, però en la nostra fotografia aquestes línies les veiem convergents en lloc de paral·leles, ens transmetes aquesta sensació de tridimensionalitat.
  • Canvis en la mida dels objectes: quan sabem que a la nostra fotografia hi ha objectes que tenen la mateixa mida, però els propers els veiem més grans que els més llunyans.
  • Il·luminació lateral: la il·luminació lateral ressatla els volums i les textures i també ens transmet aquesta sensació de tridimensionaloitat de l’espai.
 • Setmana del 12 al 18 de febrer: composició en la qual l’horitzó sigui determinant
  Tots els que ens hem dedicat a la fotografia del paisatge sabem com de determinant és l’horitzó. Tant per la seva força com a línia divisòria entre la part sòlida de la imatge i la part aèria, com per la importància de la posició en la qual el situem dins de la nostra composicó.

  Per a aquesta setmana us demanem fotografies en les quals l’horitzó sigui un element determinant en la percepció visual de la imatge. I això ho podem aconseguir tant per la pròpia presència visual de la línia de l’horitzó, com per l’elecció de la posició que li assignem dins la nostra fotografia.
 • Setmana del 19 al 25 de febrer: hora blava o bé hora daurada
  Els que ens dediquem a la fotografia de natura depenem molt sovint de la llum natural, o sigui, de la llum del Sol. Però com tots hem pogut comprovar, la llum del sol no és igual durant tot el dia. Hi ha moments en que no té li trobem res destacable com, per exemple, durant les hores pròximes als migdia. En canvi, quan el Sol és just damunt de l’horitzó, la llum es torna molt especial. I, també, quan ha baixat prou per sota de l’horitzó, passat el crepuscle civil, la llum es torna màgica. Aquest moments són tan interessants, que fins i tot els hem posat nom: l’hora daurada, quan el Sol és per damunt de l’horitzó, i l’hora blava quan el tenim per sota i la llum que ens arriba és la que l’atmosfera i les seves diferents capes, reflecteix.

  Durant aquesta setmana, l’hora daurada matinal començarà més o menys a un quart i cinc de vuit del matí i acabarà una mica abans d’un quart de 9. La del vespre començarà cap a les sis de la tarda i acabarà amb la posta de Sol. I l’hora blava matinal començarà cap a dos quarts de 7 i acabarà cap a les 7 tocades. La del vespre començarà una mica abans de les 7 i acabarà a les 7 i cinc.
 • Setmana del 26 de febrer al 3 de març: bokeh
 • Setmana del 4 al 10 de març: crear una panoràmica amb diverses fotografies
 • Setmana de l’11 al 17 de març: composició en la qual el centre d’atenció formi part d’un conjunt
 • Setmana del 18 al 24 de març: emmarcar el paisatge
 • Setmana del 25 al 31 de març: dissenys de la natura
 • Setmana del 1r al 7 d’abril: la regla dels senars
 • Setmana del 8 al 14 d’abril: l’espai negatiu
 • Setmana del 15 al 21 d’abril: reflexos
 • Setmana del 22 al 28 d’abril: sentit de l’escala i les proporcions
 • Setmana del 29 d’abril al 5 de maig: sensació de moviment
 • Setmana del 6 al 12 de maig: el retorn de la vida
 • Setmana del 13 al 19 de maig: llarga exposició
 • Setmana del 20 al 26 de maig: paisatge horitzontal
 • Setmana del 27 de maig al 2 de juny: corbes
 • Setmana del 3 al 9 de juny: l’interior d’un bosc
 • Setmana del 10 al 16 de juny: objectes inanimats
 • Setmana del 17 al 23 de juny: punt de vista original
 • Setmana del 24 al 30 de juny: objectes il·luminats amb llum natural
 • Setmana del 1r al 7 de juliol: ombres
 • Setmana del 8 al 14 de juliol: silueta
 • Setmana del 15 al 21 de juliol: paisatge vertical
 • Setmana del 22 al 28 de juliol: detalls (macro)
 • Setmana del 29 de juliol al 4 d’agost: centre d’atenció centrat
 • Setmana del 5 a l’11 d’agost: el cel
 • Setmana del 12 al 18 d’agost: la nit
 • Setmana del 19 al 25 d’agost: un paisatge amb alguna figura humana
 • Setmana del 26 d’agost al 1r de setembre: rius i/o salts d’aigua
 • Setmana del 2 al 8 de setembre: fauna silvestre
 • Setmana del 9 al 15 de setembre: els arbres
 • Setmana del 16 al 22 de setembre: capes en el paisatge
 • Setmana del 23 al 29 de setembre: una estrella en el sol
 • Setmana del 30 de setembre al 6 d’octubre: una fotografia en la qual el color sigui la part predominant
 • Setmana del 7 al 13 d’octubre: fotografia feta amb un teleobjectiu
 • Setmana del 14 al 20 d’octubre: textures
 • Setmana del 21 al 27 d’octubre: el contrast
 • Setmana del 28 d’octubre al 3 de novembre: colors de tardor
 • Setmana del 4 al 10 de novembre: fotografia feta amb un granangular
 • Setmana de l’11 al 17 de novembre: natura abstracta
 • Setmana del 18 al 24 de novembre: apilat d’enfocament
 • Setmana del 25 de novembre al 1r de desembre: les formes de la natura
 • Setmana del 2 al 8 de desembre: minimalisme
 • Setmana del 9 al 15 de desembre: fotografia feta amb un objectiu normal
 • Setmana del 16 al 22 de desembre: posta de Sol
 • Setmana del 23 al 29 de desembre: explica una història amb una sola foto