- \r\n
- Amb la càmera, ve un petit flash auxiliar que, encara que limitat, substitueix el flash integrat que porten la majoria de les rèflex.
- La X-T1 disposa de connexió a internet que es pot controlar des d’un telèfon Android o Apple. Mitjançant una aplicació gratuïta, es poden controlar també l’autofocus, els paràmetres d’exposició i capturar les fotografies o vídeos realitzats. El sistema és simple, però funciona bé i no dóna problemes.
- Al frontal hi ha una presa sincro per flash, que pot ser molt útil per treballar amb flaixos d’estudi. Certament, cada vegada més gent utilitza disparadors sense fil, però aquest connector ens pot treure d’un compromís.
- A diferència de la X100 i la X-Pro1, la X-T1 no disposa d’una rosca per a un cable disparador mecànic al botó de l’obturador. Al lateral de la càmera es pot connectar el cable elèctric RR – 90 del fabricant. Jo personalment prefereixo els disparadors elèctrics, que sempre podrem utilitzar amb un intervalòmetre, però haver de recórrer a l’específic del fabricant no em feia cap gràcia. Ara bé -i aquí hi ha el detall-, Fujifilm no ens obliga a comprar el seu comandament: la X-T1 també pot disparar amb un cable “normal” tipus jack compatible amb el que fan servir diversos models de càmera Canon.
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n \r\n\r\n\r\nConclusióMés enllà del seu atractiu disseny retro, la Fujifilm X-T1 és una càmera molt interessant: innovadora, ben resolta i pensada per a usuaris seriosament interessats en la fotografia, ja siguin professionals o aficionats avançats. És discreta, petita, lleugera, molt ben construïda i silenciosa (però no tant com la gairebé inaudible X100S). Permet treballar amb una gamma àmplia i interessant d’òptiques, i està avalada per un fabricant que en els últims anys ha tingut una trajectòria molt ben definida. A manca de poder examinar els arxius RAW en profunditat (encara no els he pogut obrir amb Lightroom), les imatges JPG tenen una qualitat excel·lent fins i tot a sensibilitats elevades. No tan bones com les de les rèflex full-frame d’última generació, però al meu entendre, més que suficients per a qualsevol ús normal.\r\n\r\nEl que menys m’ha agradat de la X-T1 són els controls per moure la posició del punt d’AF: són massa petits i sobresurten molt poc del cos de la càmera. Amb els dies sembla que un es va acostumant, però són clarament un aspecte a millorar, en què coincideixen gairebé tots els que han provat aquesta càmera. Un altre tema que podria ser millor és la durada de la bateria, així com el sistema que ens informa del seu estat de càrrega. No és mala idea comprar una o dues bateries de recanvi si es volt utilitzar intensament la X-T1.\r\n\r\nPosats a demanar, podria ser full-frame? És d’esperar que en un futur Fujifilm llanci una gamma full-frame que doni a rodar tots els nostres objectius? Això, em temo, ha de ser un secret molt ben guardat. Però podria ser que no, que aquestes càmeres segueixin sent de format APS indefinidament. El principal motiu per fer sensors més grans seria la qualitat d’imatge en sensibilitats molt altes, i -com he dit- aquesta càmera ja és prou bona en aquest aspecte gairebé per a qualsevol ús raonable. O també, poder disposar d’un major control sobre la profunditat de camp, però això ja es pot aconseguir amb òptiques com el XF 56mm 1.2 R.\r\n\r\nEn qualsevol cas, crec que aquesta X-T1 viatjarà molt amb mi, probablement més que la meva rèflex. La meva esquena ho agrairà: el cos de la X-T1 i el Samyang 8 mm caben junts a la funda de l’objectiu 24-70 F2.8 de Nikon, i crec que pesen menys. Ja aquest estiu, viatjant amb la X100S em vaig adonar que la tenia a les mans més temps que la rèflex, encara que per al tipus de fotografia que jo faig, trobava a faltar una gamma de distàncies focals més àmplia que el 35 mm fix.\r\n\r\n\r\n\r\nFinalment, recordar que una bona càmera no ens fa millors fotògrafs, però -probablement- si que ens faci gaudir més fent fotos.© Manel Soria\r\n\r\n