Les muntanyes del Kirguizstan

Del 8 al 19 de juliol de 2024

El Kirguistan és el país de l’Àsia Central més allunyat del mar. Situat de ple dins les muntanyes del Tian Shan, que n’ocupen el 80 % de la superfície, és un país muntanyós que ha estat considerat la «Suïssa de l’Àsia». Les muntanyes que superen els 7.000 m d’altitud, les valls profundes, els llacs de muntanya i les extenses estepes configuren uns paisatges que no ens deixaran indiferents.

Descripció

Variable weather with dark clouds and sky over the Terskey Alatau mountain plateau as seen near the Seok Pass, Söök Pass or Suyak Pass, a mountain pass in the Terskey Alatau mountain range of Kyrgyzstan. Its elevation of 4,028 metres makes it the third highest mountain pass in Kyrgyzstan

Proposem un viatge de 12 dies en els quals visitarem algunes de les destinacions naturals més turístiques del país, per la seva bellesa inconparable, i que també ens durà a ens durà a visitar algunes de les zones menys conegudes d’aquest immens país.

No es tracta d’un viatge còmode, ja que haurem de fer llargs desplaçaments amb vehicles tot-terreny, dormir en camps de iurtes i, en un parell d’ocasions, en tendes i, fins i tot, haurem de fer alguns recorreguts en cavalls, per arribar a alguns indrets concrets. Però, en canvi, és un viatge que ens farà descobrir paisatges de muntanya meravellosos, en els quals hi ha la possibilitat, remota, però existent, de veure la pantera de les neus o, molt més probable, l’argalí de Marco Polo, una subespècie de moltó silvestre asiàtic molt adaptat als ambients d’alta muntanya.

Activitats

Autumn colors landscape around the Kichi Narin river in the Eki-Naryn valley of Kyrgyzstan

08 de juliol

Viatge de Barcelona a Bíxkek, un vol nocturn (a causa del canvi horari de quatre hores) amb trànsit a Instanbul.

09 de juliol – Bixkek a Chon Kemin (1600 m)

Sortida de Sol: 5.32 h
Posta de Sol: 20.28 h
Sortida de Lluna: 8.38 h
Posta de Lluna: 23.12 h

Arribem a les 7 del matí a l’aeroport de Manas. L’entrada al país hauria de ser ràpida i sense problemes. Allí ens hi rebran el Sebastian, que haurà fet el nostre recorregut uns dies abans per comprovar que tot estigui en ordre, el nostre guia/traductor i conductors locals. Després d’un esmorzar a prop de l’aeroport, ens dirigirem a la vall de Chon Kemin. El recorregut dura unes 3 hores de cotxe per carreteres asfaltades i esperem arribar al nostre allotjament per dinar. Tindrem temps d’instal·lar-nos, dutxar-nos i descansar una estona. Cap a les 15.30 h començarem la nostra primera excursió amb els vehicles tot-terreny amb els que explorarem la increïble vall de Chon Kemin combinada amb una sessió de fotografia al vespre.

10 de juliol – Chon Kemin a Song-Köl (3000 m)

Sortida de Sol: 05.26 h
Posta de sol: 20.28 h
Sortida de Lluna: 9.38 h
Posta de Lluna: 23.15 h

Caldrà sortir d’hora per viatjar cap al llac Song-Köl, un punt turístic, però de visita obligada. Es tracta d’un altiplà increïble a 3000 m d’altitud amb un paisatge típic de les estepes de l’Àsia Central amb un llac impressionant, una rica cultura nòmada i tot envoltat de serralades. Pel camí farem algunes parades per veure paisatges increïbles, amb moltes oportunitats per a la fotografia i, també, per a la fotografia o filmació amb drons. Durant el matí visitarem els badlands vermells del canó de Kok Moynok i l’embassament d’Orto Tokoy (ideal per a la fotografia/filmació amb drons). Després de dinar continuem per una pista, menys transitada però molt més pintoresca, que ens durà al llac Song-Köl sobre el pas de Dolon, on farem una sessió fotogràfica per aprofitar les llums del capvespre a Terkey Torpok. Arribarem de nit al campament de iurtes de Song-Köl.

Per a qui vulgui, després de sopar hi ha la possibilitat de fotografia nocturna prop de les iurtes.

11 de juliol – Song-Köl a Baetov, Börülü Pass, Mels Pass i Tash Rabat fins a At Bashi

Sortida de Sol: 05.34 h
Posta de Sol: 20.34 h
Sortida de Lluna: 9.43 h
Posta de Lluna: 23.14 h

Comencem el dia amb una passejada fotogràfica matinal al voltant del llac, centrant-nos en la vida nòmada: les iurtes, el bestiar errant lliure amb el paisatge del llac i les sorprenents panoràmiques de muntanya que envolten l’altiplà. Després del nostre d’esmorzar encetem el camí cap a At Bashi, un tresor de la Ruta de la Seda. Durant el primer tram cap a Baetov tenim previst aturar-nos a l’impressionant coll de Moldo Ashuu, que ens oferirà les últimes vistes a l’altiplà de Song-Köl i, a l’altre costat, vistes a la serra de Tian Shan.

A partir de Baetov, optem per agafar una pista de grava bastant menys coneguda, amb una parada a algunes tombes antigues, un llac secret i un lloc de somni per a tots els droners, per continuar el nostre camí per l’impressionant pas de Börülü Ashuu i el pas de Mels. Farem les fotos de la posta de sol amb algunes formacions rocoses especials per arribar ja fosc al campament de iurtes de At Bashi.

En aquest campament de iurtes hi ha un bany/sauna rus per a qui agrada refrescar-se abans d’anar a dormir.

12 de juliol – At Bashi al llac Kol-Suu

Sortida de Sol: 05.35 h
Posta de Sol: 20.26 h
Sortida de Lluna: 9.40 h
Posta de Lluna: 23.09 h

Començarem amb una sessió fotogràfica matinal a la vall d’At Bashi. Després d’esmorzar continuem el nostre camí cap al llac Kel-Suu. Prenem la carretera per la frontera xinesa que transcorre per l’impressionant altiplà del llac de Chatyr Kol. Al sud del llac hi trobarem basses d’extracció de minerals, un indret fantàstic per a la fotografia del paisatge i amb drons.

En funció de l’hora d’arribada al campament de iurtes de la vall de Kok Kiya, podem fer una sortida a cavall per visitar el màgic llac Kel Suu en combinació amb una excursió en vaixell per la part més engorjada del llac.

En cas que no tinguem temps de visitar el llac Kel Suu, podem dedicar una estona a una sessió de fotografia al capvespre al voltant del campament de iurtes combinada amb una sessió de fotografia nocturna.

13 de juliol Dia al voltant de Kol Suu

Sortida de Sol: 05.35 h
Posta de Sol: 20.24 h
Sortida de Lluna: 12.40 h
Posta de Lluna: 00.06 h (+1)

Per als fotògrafs apassionats, sessió de fotos de bon matí a la vall de Kok Kiya, prop del campament, o bé sortim tots d’hora a cavall cap al llac Kol Suu. Després del nostre d’esmorzar, excursió d’un dia per la zona amb els jeeps per trobar l’argalí de Marco Polo. Tanmateix, en funció de les condicions meteorològiques i de l’altitud on es localitzin els argalís és possible que calgui recórrer als cavalls per enfilar-nos muntanya amunt per trobar-los. Durant el recorregut descobrirem cascades i valls sorprenents.

Després, o abans, de sopar hi ha la possibilitat de gaudir de la sauna russa.

14 de juliol – Llac Kol-Suu fins a la serralada de Kakshaal Too

Sortida de Sol: 05.35 h
Posta de Sol: 20.24 h
Sortida de Lluna: 12.35 h
Posta de Lluna: 24.00 h

En funció del que s’hagi pogut fotografiar el dia anterior hi ha una altra oportunitat per a la fotografia matinal a la vall de Kok Kiya. Però el més probable és que deixem el campament ben d’hora ja que ens esperen alguns dies de conducció per terreny difícil i acampada en tendes. Però aquests esforços es recompenseran en arribar a les valls al peu de la serralada de Kakshaal Too, a l’alta muntanya. Sens dubte, aquest és el punt culminant del recorregut, una ubicació única on els turistes no arriben pel seu caràcter remot. Aquí tornarem a tenir possibilitats de veure i fotografiar l’argalí de Marco Polo i, amb molta sort, el lleopard de les neus, molt amenaçat i difícil de detectar.

En funció de l’hora d’arribada a la vall i de les condicions meteorològiques, iniciem una passejada a cavall fins al llac glaciar Kizil Asker.

Acamparem prop d’uns llacs que ofereixen, en cas que no faci vent, reflexos sorprenents de les muntanyes molt espectaculars que ens envolten.

15 de juliol – Muntanyes del Kakshaal Too

Sortida de Sol: 05.35 h
Posta de Sol: 20.24 h
Sortida de Lluna: 14.40 h
Posta de Lluna: 00.44 h (+1)

Arribar a la serralada de Kakshaal Too és una experiència única i un llarg viatge a la natura. Dedicarem un segon dia en aquesta ubicació, per maximitzar les oportunitats que la llum i les condicions meteorològiques ens ofereixin.

Fotografia durant tot el dia al voltant de diversos llacs de la serralada de Kakshaal Too, reflexos del Kizil Asker als llacs de Kubergenti, vistes al pic Dakova (5982 m) i al pic Koroleva (5816 m).

En cas que després de dinar ja estiguem satisfets amb les fotografies obtingudes, podem començar a conduir en direcció a Kara Say. Si no, podem passar una altra nit acampant a les muntanyes de Kakshaal Too.

16 de juliol – Kashaal Too Range – Kara Say/Söök – Barskoon

Sortida de Sol: 05.35 h
Posta de Sol: 20.24 h
Sortida de Lluna: 15.51 h
Posta de Lluna: 00.45 h (+1)

Per a qui ho desitgi, hi ha la possibilitat de fer algunes fotos de la sortida de Sol al voltant de les tendes. Després d’esmorzar comencem a fer el recorregut per terreny difícil més llarg del viatge. Les pistes, dures, ens portaran cap al Nord en una barreja de vistes sorprenents fins a Kara-Say i Söök.

Passarem la nit a “Movilla Barskoon“, sobretot amb la intenció de disposar d’un matí tranquil l’endemà.

17 de juliol – Barskoon – Ak Say

Sortida del sol: 05.35 h
Posta del sol: 20.24 h
Sortida de Lluna: 17.01 h
Posta de Lluna: 01.50 h (+1)

No hi ha cap activitat en particular prevista pel matí, ja que ens mereixem un descans i gaudir d’una bona dutxa després del llarg viatge del dia anterior i dels dies d’acampada a l’alta muntanya, però tothom és lliure de sortir a fer fotos o fer una passejada a prop del campament de iurtes.

Després de dinar, sortirem per fer un petit viatge amb cotxe fins a Mars Canyon, seguit d’una sessió de fotografia nocturna a la llum de la lluna a l’Ak Say Canyon, on passarem la nostra última nit en una iurta. Aquesta ubicació també és un lloc excepcional per a una fotografia nocturna.

18 de juliol – Ak Say – Bishkek

Sortida del sol 05:35

La nostra darrera sessió de fotografia matinal la farem al llac Ak Say i Issyk-Kul. Després d’esmorzar planifiquem una activitat a escollir: les aigües termals Ak-Say o un espectacle amb àguiles daurades de cetreria.

Al voltant de l’hora de dinar comencem el camí de tornada a Bixkek per registrar-nos a primera hora a l’hotel.

19 de juliol

Transport a primera hora del matí a l’aeroport de Manas per al nostre vol de tornada a Barcelona.

Informació pràctica

The red fox (Vulpes vulpes) is the largest of the true foxes and one of the most widely distributed members of the order Carnivora

Passaport i visat:

El passaport ha de tenir una data de caducitat almenys 6 mesos després del dia d’arribada. Els ciutadans de la UE no requereixen visat per entrar al Kirguizistan per a una estada inferior a 60 dies.

Vacunes:

 • Reforços habitualment aconsellats: tètanus.
 • Altres vacunes a tenir en compte: hepatitis A, hepatitis B, ràbia, encefalitis transmesa per paparres, tifus.
 • Vacunes recomanades selectivament, només per a aquelles persones amb més risc: cap.
 • No es requereix cap certificat de vacunació contra la febre groga per a aquest país.

Electricitat:

No cal adaptador si vens de Catalunya o de Bèlgica. Per al Kirguizistan hi ha dos tipus d’endolls, els tipus C i F. L’endoll tipus C és l’endoll que té dues clavilles rodones i l’endoll tipus F és l’endoll que té dues clavilles rodones amb dos clips de terra al costat. Kirguizistan funciona amb una tensió d’alimentació de 220 V i 50 Hz.

Moneda i diners locals:

El Som és la moneda nacional del Kirguizistan i té el codi internacional KGS. Bàsicament tot està inclòs en el viatge, de manera que no hi ha necessitat real de canviar diners. En arribar a l’aeroport, però, és possible canviar una mica d’efectiu, normalment s’accepten dòlars dels EUA a tot arreu.

1 KGS = 0,01 EUR
1 EUR = 95 KGS

Com moure’s per Kirguizistan:

Estigueu preparats per moltes hores de trajecte per pistes majoritàriament sense asfaltar, entre 3 i 6 h/dia. Hi ha 3 dies més tranquils. Malgrat aquest temps de viatge diari, des del primer moment del recorregut fins al final anirem de sorpresa en sorpresa per la gran varietat de paisatges espectaculars. És per aquesta causa que, evidentment, planifiquem moltes parades per gaudir d’aquests llocs, per fotografiar-los o per prendre una mica d’aire fresc.

Hi ha 2 excursions a cavall, una al llac Kel Suu i una altra als llacs glacials de Kizil Asker (només si el terreny i les condicions meteorològiques ho permeten). A totes les ubicacions fotogràfiques on ens aturem, gairebé sempre farem les fotografies des de prop dels cotxes o amb curtes passejades per trobar els punts de vista perfectes per a cadascú.

Allotjament:

En alguns dels llocs remots que visitarem hi ha poques opcions d’allotjament. Per aquest motiu utilitzem una combinació d’opcions com cases d’hostes, iurtes i acampades. Els hotels, al Kirguizistan, es situen a les ciutats més grans, lluny de la nostra ruta, excepte a Bixkek.

Allotjament – iurtes:

Els kirguises són majoritàriament un poble nòmada que viu a les poques ciutats durant la dura època d’hivern i puja amb els seus animals de pastura per anar a viure a iurtes més amunt de les valls muntanyoses de maig a octubre. La majoria de les nits estarem allotjats amb aquests locals als seus campaments de iurtes. És absolutament una experiència única viure com un nòmada a la natura, ningú es penedirà d’aquest estil d’allotjament.

Les iurtes són bàsicament un marc de fusta, amb moltes capes de pells d’ovella i/o iac i un terra de fusta amb catifa. Normalment tenen 2 llits a l’interior i una petita cuina. A banda de les iurtes per dormir, hi ha una iurta més gran que serveix de cuina i restaurant. És on menjarem com nòmades, asseguts a terra a una taula baixa.
Els lavabos són una cabana bàsica de fusta, amb un forat a terra. Per refrescar-se hi ha piques a l’exterior.

Allotjament – acampada:

Hi ha 2 nits d’acampada en tendes de 2 places. Evidentment, no tindrem estufes per escalfar la nostra tenda, així que estigueu preparats per a les nits fredes. L’agent local ens proporciona sacs de dormir calents.

Hi ha prevista una tenda cuina/restaurant més gran on podem passar una estona més acollidora en grup.
No hi haurà lavabos, pel que les nostres necessitats les haurem de fer de manera discreta a la natura. Procurarem deixar, però, el menor rastre possible, amb el que recomanem que porteu bosses de plàstic amb tancament hermètic per guardar-hi els papers o tovalloletes que podrem llençar després a les escombraries del campament.

Allotjament – Pensions:

Només hi ha uns pocs hotels a les ciutats més grans, ja que ens allotgem en zones força allunyades o pobles petits, ens allotjarem en algunes cases d’hostes. Les habitacions d’aquestes cases d’hostes poques vegades tenen bany privat.

Menjar:

El menjar tradicional kirguís es basa en la carn de xai, vedella i cavall, així com diversos productes lactis.

Propines als guies/conductors:

Al Kirguizistan és costum donar propina al vostre guia i conductors. Per facilitar les coses farem un pot comú per a aquests. Us demanem que porteu 120 € en efectiu pel nostre pot de propina. Tot el que sobri serà retornat.

Equip de fotografia per al Kirguizistan

En aquest recorregut pot ser útil tot l’equip de fotografia. Des de lents gran angular fins a teleobjectius. A banda d’utilitzar el vostre teleobjectiu per prendre detalls en els immensos paisatges, també passarem temps buscant l’argalí de Marco Polo, en perill d’extinció, segur que ens trobarem amb moltes àguiles daurades i altres rapinyaires. Estem travessant zones salvatges on viuen animals com lleopard de les neus (molt difícil de trobar), el llop i l’ós.

Consell: la majoria de les imatges panoràmiques del Kirguizistan que podeu veure a la galeria estan preses amb un objectiu de 70-200 mm.

Un trípode és imprescindible en aquest recorregut!

En aquest recorregut hi ha moltes possibilitats per fer droning. Si sou un aficionat als drones i us afegiu a aquest viatge amb l’objectiu de fotografiar/filmar principalment amb drons, us recomanem un drone de seguretat.

Penseu a portar piles i targetes de memòria suficients. Les nits a les cases d’hostes podrem carregar piles, les nits als campaments de iurtes també, però és poc probable que les puguem carregar totes, ja que l’energia la proporcionen generadors de benzina que s’apaguen durant la nit. Hi ha 2 nits d’acampada on no hi haurà cap possibilitat de recàrrega.

Roba i càmping de Kirguizistan.

A causa de la geografia particular del Kirguizistan, tindrem una gran varietat de condicions meteorològiques i temperatures molt dispars. Els dies que passem a les zones més baixes les temperatures poden pujar fins als 30 °C, mentre que els dies a la serralada de Kakshaal Too, on assolirem altituds de 3500 m, podem trobar nits properes als 0 °C. Així doncs, recomanem amb insitència prendre capes diferents: tèrmiques per als matins i vespres a les muntanyes més altes, fresques per als migdies a les zones baixes. No us deixeu una anorac ben calent, una gorra o braga i guants, mitjons gruixuts i botes per caminar per la muntanya. Si us calen, porteu també pals.

Tot i que no arribarem a altituds considerables, als 3500 m podem ja sentir un cert cansament, és normal a causa de l’aire menys dens i, en conseqüència, més pobre en oxígen. El cos, normalment, s’acostuma a aquestes condicions en un parell de dies.

La nostra agència de viatges local ofereix tot el material d’acampada. Per a nosaltres es tracta d’un nou destí per la qual cosa no tenim experiència amb el material d’acampada que se’ns ofereix. Si preferiu portar el vostre matalàs o sac de dormir personal, feu-nos-ho saber, ja que anirem prou carregats i no és adequat portar més material del necessari. Penseu a portar el vostre frontal personal i un powerbank per recarregar les bateries del telèfon o de la càmera si cal.

Recomanem portar una bossa de viatge vella i flexible que es pugui apilar fàcilment al portaequipatge a la part superior dels 4×4. És aconsellable tenir la roba guardada en bosses impermeables dins de l’equipatge.

Les condicions meteorològiques a la muntanya són molt imprevisibles, per aquest motiu, la planificació del viatge comprèn una certa flexibilitat, per adaptar-nos a les millors condicions.

Responsables de l’activitat

Sebastian Vervenne
Francesc Muntada
Marta Begué

Preus

Bad weather bringing the first autumn snow over the colorful red rocks of the Arpa valley along the Arpa and Jamanti river in the Tian Shan mountains of Kyrgyzstan

Aquest viatge està previst per a un mínim de 7 assistents i un màxim de 9.

 • En habitació compartida: 5000 €
 • Suplement habitació individual: 200 €.

Què inclou:

 • Assegurança de viatge
 • Guia fotogràfica de Sebastian Vervenne i Francesc Muntada
 • Guia local de parla anglesa – traductor
 • Tot el transport local en 4×4 amb conductors
 • Tot l’allotjament, des de pensions, iurtes i tendes de campanya, en habitacions DBL/TWN.
 • Tot el material d’acampada
 • Tots els àpats al Kirguizistan: basats en 2 àpats abundants al dia i 3 pauses per cafè/te amb aperitius.
 • 2 excursions a cavall (Kel Suu i Kizil Asker)
 • 1 excursió en vaixell al llac Kel Suu
 • Permisos fronterers: Chatyr Kol, Kel Suu al llac Issyk Kul
 • Entrada i tarifes mediambientals
 • Programa tal com es descriu més amunt

Què no inclou:

 • Vols internacionals (estimat al mes de maig de 2024, d’uns 655€ per persona)
 • Begudes alcohòliques i refrescos
 • Records personals
 • Àpats els dies de viatges internacionals
 • Suplement habitació individual
 • Propines

Forma de pagament:

Si us plau, no feu el pagament fins que no s’hagi confirmat la Vivència i s’hagi creat el grup de whatsapp específic.

Inscripció:

Adult Booted Eagle dark morph, the booted eagle (Hieraaetus pennatus, also classified as Aquila pennata) is a medium-sized mostly migratory bird of prey. Showing the white marking on the wings termed as “landing lights”

Envieu un missatge de Whatsapp al 654 347 448 informat que voldríeu participar en aquesta Vivència amb el vostre nom, si teniu mitjà de transport per arribar al punt de trobada, si voleu compartir vehicle (en cas que en tingueu) i el punt del qual partireu

Imaginem Vivències Fotogràfiques