Presentació de Nebulb i de la nova temporada d’Imaginem – El Casó

La fotografia de portada és una simulació. El paisatge de Montserrat s’ha fotografiat des de l’indret on farem l’activitat i la Via Làctia s’ha fotografiat a Berga, amb la contaminació lluminosa de la ciutat i amb la Lluna il·luminada en un 83,7%. La imatge de la Via Làctia s’ha processat amb Nebulb.

Dissabte, 14 de setembre de 2024

S’acaba el curs i ja estem treballant en la programació del següent, en el que us presentarem un seguit d’activitats, tant a Imaginem com al Casó de la Fotografia, que ens faran descobrir nous indrets i aprendre noves tècniques per millorar les nostres habilitats fotogràfiques.

Volem començar amb una experiència intensa: la presentació del programari per a l’edició de fotografia nocturna Nebulb. Tenim la sort que el seu autor, en Toni Gutiérrez, vindrà al Casó a fer-nos aquesta presentació i després ens acompanyarà a l’activitat gratuïta que tradicionalment proposem juntament amb la presentació de la temporada: fotografiar la Via Làctia sobre Montserrat en una nit amb el 85 % de Lluna, unes condicions en les que no gosaríem a fotografiar la Via Làctia. Ara, gràcies a Nebulb podrem aprofitar aquestes situacions que sempre havíem considerat poc favorables..

S’ha acabat esperar la Lluna nova per fotografiar la Via Làctia!

Programa

  • 16.00 h: trobada al Casó de la Fotografia
  • 16.15 h: presentació del programa d’activitats d’Imaginem i el Casó previstes per a la temporada 2024-2025
  • 16.45 h: refresc
  • 17.00 h: presentació de Nebulb per part del seu creador, Toni Gutiérrez
  • 18.30 h: sopar de pícnic al Casó, que s’ha de portar cadascú. Nosaltres oferirem beguda, ratafia i postres. Porteu, també, una cadira plegable, per fer-la servir en cas que les nostres s’exhaureixin!
  • 20.30 h: desplaçament a l’entorn de Montserrat (el Pont de Vilomara), on farem les fotografies de la Via Làctia. Reconeixement de l’entorn i col·locació de trípodes. En Toni Gutiérrez explicarà com fa ell les fotografies de la Via Làctia amb condicions de contaminació lluminosa o lluna brillant.
  • 22.00 h: comencem a fer fotografia nocturna
  • a partir de les 23.30 h: en Toni Gutiérrez processarà algunes de les fotografies fetes durant l’activitat.

Tant l’assistència a la presentació com la participació a l’activitat de fotografia nocturna amb Toni Gutiérrez són gratuïtes

Nebulb

Les regles han canviat. Gaudeix de l’astrofotografia de paisatge sense complicacions!

Reducció dràstica de la contaminació lluminosa, detecció i alineació de meteors amb el radiant, eliminació d’avions/satèl·lits, eliminació real de buits a les traces d’estrelles i moltes altres coses que pots aconseguir fàcilment i de forma automàtica amb Nebulb.

Així és com en Toni Gutiérrez presenta aquest programari que ha creat. És el resultat d’una necessitat: d’aconseguir bones fotografies del paisatge astronòmic en zones amb una alta contaminació lluminosa.

Els algoritmes que ha creat poden extreure les estrelles, la Via Làctia i altres cossos celestes del tel que provoca la contaminació lluminosa. I, a més, hi ha incorporat altres possibilitats com, per exemple, omplir els espais que ens queden a les traces d’estrelles quan les fem apilant diverses fotografies, o aliniar una pluja d’estrelles al radiant, o l’eliminació de les traces que els avions deixen en les nostres fotografies.

Nebulb ha vingut per canviar el paradigma de la fotografia nocturna. Amb Nebulb ja no cal cercar espais completament lliures de la contaminació lluminosa. Ni esperar la Lluna Nova. Nebulb sabrà separar el gra de la palla i extreure les estrelles en cels il·luminats per la llum artificial o per la de la Lluna.

Podeu trobar tota la informació sobre Nebulb aquí

Toni Gutiérrez

Sempre he tocat de peus a Terra, però he tingut el cor a l’espai. I és que era ben petit quan va néixer la meva fascinació per l’univers. I no ha parat de créixer i créixer des de llavors.

Més tard vaig descobrir la programació orientada al processament d’imatges. En gaudia com amb cap altra cosa que hagués fet abans. Va ser així que de seguida vaig tenir molt clar que això era al que em volia dedicar. I així ha estat durant gairebé 20 anys.

I, finalment, la meva vida va topar amb la fotografia. Va ser un remolí que ho va regirar tot i em va donar una energia i unes ganes per experimentar coses noves que fins aquell moment no havia sentit.

Univers, programari i fotografia.

Amb aquests tres ingredients al cap i al cor, ja fa uns anys, em vaig demanar si podria combinar-los per gaudir-ne com sempre havia somiat i, al mateix temps, ajudar altres persones perquè també els gaudissin.

I la resposta va ser el programari Nebulb.

Inscripció

Normalment les inscripcions les fem a través del grup de Whatsapp. En aquest cas, però, com que preveiem una assistència considerable, preferim fer-ho a través d’aquest formulari, que serà molt més pràctic i àgil.