Voltors i paisatges a la muntanya d’Alinyà

17, 18 i 19 de febrer de 2017

Planen sense cap esforç aparent. Giren lentament, fent voltes sobre un punt concret. El grup es va fent més i més gran. N’hi ha més d’un centenar i segueixen fent cercles sobre els nostres caps. Mentrestant, el David va escampant restes de carn i d’ossos provinents de l’escorxador. El que ens humans rebutgem és un festí pels carronyaires. Voltors comuns, algun Voltor negre, el Trencalòs… tots aprofiten allò que nosaltres llencem.

El David ha acabat la seva feina. Espera una estona per allargar el temps en el que els carronyaires volen sobre nostre per mantenir l’efecte crida. Ara, tots els voltors i els trencalòs de la zona saben que avui, aquí, hi ha menjar fresc. Tot just s’ha enfilat a la pick up que fa servir per portar els bidons carregats de restes de carn que ja baixen els primers. Mica en mica s’hi van afegint tots i al cap de pocs minuts tenim davant nostre 150 voltors barallant-se per engolir els trossos de carn que el David ha escampat. Les oportunitats fotogràfiques les tenim davant dels nostres objectius.

[vimeo height=”400″ width=”700″]https://vimeo.com/202734409[/vimeo]

[button color=”#ffffff” background=”#ff9900″ size=”medium” src=”http://www.imaginem.cat/voltors-i-paisatges-a-la-muntanya-dalinya/#inscriure”]inscriu-m’hi[/button] [button color=”#ffffff” background=”#ff9900″ size=”medium” src=”http://www.imaginem.cat/voltors-i-paisatges-a-la-muntanya-dalinya/#regalar”]la vull regalar[/button]

Què farem i on anirem?

Anirem a la muntanya d’Alinyà, a l’Alt Urgell, on tindrem l’oportunitat d’utilitzar l’aguait especial per fotografiar voltors que és propietat de la Fundació Catalunya la Pedrera. Està situat en una zona poc concorreguda en la qual s’hi alliberen voltors negres dins del programa de reintroducció d’aquesta espècie als Pirineus. La fotografia de fauna protegida requereix l’obtenció de permisos especials. Amb el lloguer de l’aguait s’hi inclou la tramitació d’aquestes autoritzacions i, també, els abocaments de menjar per als voltors.

Ens trobarem a l’hotel de Coll de Nargó el divendres a partir de les 7 del vespre. Un cop instal·lats i sopats farem una presentació de la zona i donarem alguns consells sobre la fotografia de fauna des d’un aguait.

El dissabte i el diumenge ens dividirem en dos grups: el primer grup aniran a l’aguait on hi passaran tot el dia. La capacitat màxima d’aquesta instal·lació és de quatre persones. Hi hauran d’entrar a punta de dia, abans els voltors no comencin a volar i puguin percebre la seva presència dins l’aguait. Entre una i dues hores més tard arribarà el David amb el menjar per als carronyaires i, amb ell, arribaran els primers voltors que de moment sobrevolaran la zona. Durant tot el dia hi haurà oportunitats fotogràfiques, si tot funciona com funciona sempre. Però la natura és imprevisible i no hi ha mai garanties.

Les espècies que visiten l’aguait són:

  • Voltor comú: de moment ens ha visitat el 100% de les vegades
  • Cornella negra: també ens ha visitat el 100% de les vegades
  • Corb: també el veiem el 100% de les vegades
  • Trencalòs: ve a menjar davant l’aguait un 80% de les ocasions
  • Voltor negre: és el més irregular. Ens ha baixat un 50% de les vegades
  • Guineu: visitant irregular però força freqüent
  • Àguila daurada: visitant rar els mesos d’hivern

Amb el segon grup farem un recorregut per fotografiar els paisatges de la muntanya d’Alinyà: les boires que s’ajeuen a la vall del Segre, les roques imponents del Roc de Perles i el Tossal Galliner, els boscos del Tossal de Cambrils i de Prat Caní, les balmes, les cabanes i els pous dels trumfos, el dolmen de coll Durau, l’Alzina d’Alinyà o la posta de sol des de Santa Pelaia.

El diumenge repetirem l’experiència però amb els grups canviats.

 

 

Què veurem?

Els paisatges d’aquest racó de l’Alt Urgell tan poc conegut.

Els grans carronyaires catalans: el voltor comú, el voltor negre i el trencalòs.

Boires matinals a la vall de Canelles, Fígols i Alinyà, Catalunya

 

Voltor comú (Gyps fulvus), Fígols i Alinyà, Catalunya

Objectius

Aprendre a fotografiar des d’un aguait.

Fer fotografies de la fauna que s’alimenta a l’aguait.

Fer fotografies de paisatge buscant els millors punts de vista i els millors moments

 

 

Informació pràctica

  • Dificultat: baixa. No cal estar en bona forma física. Haurem de fer alguna caminada però curta.
  • Horari: sortida de cap de setmana. Des del divendres al vespre fins a diumenge a la posta del sol.
  • Material necessari:
    • Material fotogràfic idoni: càmera rèflex, objectius i trípode. Per a la fotografia del paisatge seran útils tant els granangulars com els teleobjectius. Per a la fotografia de fauna seran útils els objectius a partir de 300mm o equivalents.
    • Material personal: roba d’abric, guants i calçat còmode i càlid. A l’aguait, a l’hivern, hi pot fer força fred. Un sac de dormir pot ajudar a passar millor l’estona.
  • Menjar: vivència en règim de pensió completa. Només haureu de portar el que necessiteu picar entre àpats i aigua per a tot el dia.
  • Preu: 350€. Reserva: 50€.
  • Què inclou: allotjament en règim de pensió completa durant dos dies, guiatge i assessorament fotogràfic, lloguer de l’aguait i abocament de menjar per als voltors.
  • Nombre de places: 8 participants com a màxim. Ens trobem limitats per la capacitat de l’aguait.
  • Data límit d’inscripció: dimecres, 15 de febrer
  • Informació i reserves: les places es cobriran per ordre d’inscripció un cop abonat l’import de la reserva. Si tens qualsevol dubte sobre aquesta activitat, contacta amb nosaltres al telèfon 600 61 63 30
  • Activitat dirigida per Adriana Olsina i Francesc Muntada

Consulta les nostres condicions en cas de cancel·lació de l’activitat


Inscriu-m’hi

[vfb id=104]

Pagament Vivència

Si us plau, assegureu-vos que abans de pagar la reserva de la vivència heu formalitzat la inscripció


 


Regala aquesta vivència

[vfb id=105]

Pagament Regal

Si us plau, assegureu-vos que abans de pagar el regal de la vivència heu enviat la reserva